E-Dergi Oku 
COPA
ÜRET BRÜLÖR

Esgaz Genel Müdürü Engin Ataman:“Ekonomik Bazı Kolaylıklar Sunarak Vatandaşlarımızın Abone Olmalarını Sağlayacağız”

Esgaz Genel Müdürü Engin Ataman:“Ekonomik Bazı Kolaylıklar Sunarak Vatandaşlarımızın Abone Olmalarını Sağlayacağız”

23 Ağustos 2011 | ARAŞTIRMA
164. Sayı (TEMMUZ)
3.166 kez okundu

GUNCELEskişehir’de konutlarda doğalgaz kullanımı Botaş tarafından yapılan çalışmalar ile 1996 yılında başlamıştır. O dönemde Botaş Eskişehir İşletme Müdürlüğü adı altında yapılan çalışmalar 2002 yılında Esgaz adı ile yeni bir şirket kurularak devam etmiştir. Esgaz, 2004 yılında Özelleşme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirilmiştir. Özelleşme sonucu Kolin inşaat bünyesine katılan Esgaz, Kolin İnşaatın yıllara dayalı özel sektör deneyim ve sinerjisi ile büyük atılımlara başlamıştır. İlk olarak “özelleştik güzelleştik” sloganını tüm işlemlerinde hayata geçirmeye çalışan Esgaz, bilgi işlem altyapısını yenileyerek ve son derece konforlu ve modern yeni hizmet binasına taşınıp abonelerine daha kolay ve rahat hizmet sunmaya başlamıştır. 2004 tarihi itibarı ile Eskişehir’in sadece merkez mahallelerinde doğalgaz kullanılıyor olup, coğrafi olarak büyük bir bölümü doğalgazdan mahrumdu. Bu aşamada mahalle muhtarları ve vatandaşlarımız ile yoğun bir bilgilendirme çalışması yaparak doğalgazın ucuzluğu, konforu, kullanım kolaylığı ve diğer özellikleri konusunda vatandaşlarımız bilgilendirilmiştir. Bu bilgilendirme sonrasında Esgaz personelinin de özverili çalışmaları neticesinde 2006 yılında Eskişehir ölçeğinde bir şehirde 52 bin abone yapılarak abone sayısında rekor kırılmıştır.
 
Anahtar Kelime “Muhtarlar” 
2011 yılı abone kampanyamız 9 Mayıs 2011 tarihi itibariyle başlatıldı. “En ucuz yakıta geçmek için büyük fırsat” adlı bu kampanya ile 8 ay taksit imkanı ve değişik hediyeler vermeyi ön görüyoruz. Eskişehir’de hala kömür, fueloil veya diğer yakıtları kullanmakta olup, herhangi bir sebeple doğalgaz kullanmayan vatandaşlarımızın ayağına kadar giderek doğalgazın avantajları birebir olarak anlatılacak gerekirse ekonomik bazı kolaylıklar sunularak abone olmaları sağlanacaktır. Birebir çalışmanın faydası geçmiş yıllarda yapılan kampanyalarda net olarak görülmüştür. Aslında bu konuda anahtar kelime “muhtarlar” dır. Mahalleleri ve burada yaşayan insanları ekonomik, sosyal ve diğer yönleri ile en iyi tanıyan kişi muhtardır. Geçtiğimiz yıllarda muhtarlardan optimum şekilde yararlanılmış, muhtarlık ofislerini abone merkezi gibi kullanarak vatandaşlarımızın ayağına giderek abonelik işlemleri yaptırılmıştır. Bu yöntem bu sene de uygulanacaktır. 
 
2010 yılı sonu itibariyle BBS olarak 283 bin 776 adet abone sayısına ulaşan Esgaz, 1 milyon 31 bin 155 m PE ana hat, 113 bin 994 m çelik hat, 563 bin 250 m de servis hattı çalışmasını tamamlamış ve 52 adet bölge regülatörü ile 60 bin 910 adet de servis kutusu çalışmasını bitirmiştir. 2010 yılı süresince, İç tesisat müdürlüğümüz 2006 yılından sonraki en verimli senesini geçirmiştir. 2010 yılı boyunca toplam : 18 bin 925 adet proje imzalandı. 21 bin 170 adet gaz açım işlemi yapıldı. 16 bin 917 adet de devir aboneliği gaz açım işlemi yapıldı.
 
Faturalar SMS Yolu ile de Gönderiliyor
Şu anda internet sayfamız üzerinden abone durum sorgulama, abone numarası öğrenme, proje onay sorgulama, borç sorgulama gibi abonelerimizi ilgilendiren birçok konuda işlem yapılabilmektedir. Ayrıca e-fatura hizmetimiz ile başvuru yapan abonelerimizin e-posta adreslerine fatura bilgileri iletilmektedir. Buna ilave olarak cep telefon numarası kayıtlı olan abonelerimize fatura ve abonelik bilgileri SMS yolu ile gönderilmektedir. Abonelerimiz dilek, şikayet ve bilgi taleplerini yine internet sayfamız üzerinden bizlere iletebilmektedirler. Yetkili birimlerimiz en kısa zamanda kendileri ile iletişime geçip yardımcı olmaktadırlar. 
 
SorunlarGUNCEL
Ülkemizde doğalgaz, ucuzluğu sebebi ile sanayide ve hava kirliliğine çözüm olarak da konut ısınmasında kullanılmaya başlanmıştır. Yıllarca İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi illerimize olan göçler çarpık kentleşmeye ve çarpık sanayileşmeye neden olmuştur. Kent nüfuslarının birden artması özellikle kış mevsiminde hava kirliliğinin artmasına ve devletin acil olarak doğalgaz kullanımını yaygınlaştırma girişiminde bulunmasına neden olmuştur.
 
Henüz meslek örgütlerinin, tüketicilerin, firmalarımızın ve medya’nın doğalgaz teknik ve teknolojileri konusunda hazırlıklı olmadıkları bir dönemde yapılan doğalgaz çalışmaları beraberinde birçok sorunu da meydana getirmiştir. Bu sorunlardan bazıları; Kömürlü tip kazanların doğalgaz dönüşümünde yaşanan sorunlar, kazan dairelerinin mimari yapılarının doğalgaz kazanlarına uygun olmamasından kaynaklanan sorunlar, şehir genelindeki mevcut binaların bacalarının doğalgaz cihazı kullanımına uygun olmamasından kaynaklanan sorunlar, olası bir kaçak veya sızıntıda doğalgaz sıkışmasını önlemek ve cihazın daha verimli çalışmasını sağlamak amacıyla takılan menfezin tüketici tarafından kapatılması veya sökülmesiyle oluşan sorunlar, diğer altyapı kuruluşları ile müteahhitlerin izinsiz kazı yapmaları sonucu doğalgaz altyapısına verdiği hasarlar sonucu oluşan sorunlardır.
 
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Eskişehir’de her yıl düzenlenen Uluslararası Eskişehir Festivali’nin sponsorluğunu yapmaktayız. Onun haricinde her yıl değişik sosyal yardım projelerinde de yer almaya çalışıyoruz. Bu yıl yeni yatırım yaptığımız Sultandereköyü mahallesinde bulunan bir ilköğretim okulunun kütüphanesine kitap yardımında bulunduk.
 
Bilindiği gibi ülkemizde ilk olarak 1987 yılında doğalgaz kullanılmaya başlandı. Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir, İzmit ve Adapazarı 2001 yılına yani EPDK kurulana kadar doğalgaz kullanan şehirlerimizdir. Bu şehirlerimizde doğalgaz iç tesisatları mahalli dağıtım şirketleri (Ego, İgdaş, İzgaz, Agdaş ) ve Botaş (Bursa, Eskişehir) tarafından hazırlanan şartnameler ve TSE 7363’e göre yapılmakta idi. O dönemde yapılan tesisatlar ve bacalar ile baca atıkgaz boruları konusunda bir takım yanlışlıklar yapılmıştır. Aslında yanlışlık demek de pek doğru değil. Çünkü mevcut standartlar ve şartnamelerin gereği yapılmıştır. Mesela bazı şehirlerimizde kolon tesisatları galvaniz borudan ve fittingli olarak imal edilmiştir. Adı geçen bu 6 şehrimizde ferdi kullanımda şönt baca yoğun şekilde kullanılmış, baca atıkgaz borusu olarak da alüminyum fleks malzemeler tercih edilmiştir. Bugün bu uygulamaların yanlış olduğu kesin olarak tespit edilmiş ve tüm dağıtım şirketleri uygulamalarını değiştirmişlerdir. Geçmiş yıllarda yapılan tesisatların oluşturduğu tehlike her geçen gün artarak devam etmektedir ve dağıtım şirketleri kendi imkanları ile geçmiş yıllara ait iç tesisat kontrollerini yapma kabiliyetine sahip değildirler. Bu hem büyük bir maddi külfet hem de zaman açısından mümkün gözükmemektedir. EPDK ve dağıtım şirketleri arasında bu konuda birkaç yıldır devam eden çalışmalar son noktaya gelmiş olup, yakında ilan edilecektir. 
 
Hermetik Cihaz Tercihi Öne ÇıkıyorGUNCEL
Son yıllarda bazı şehirlerimizde doğalgazdan kaynaklanan karbon monoksit zehirlenmelerinin sebebi büyük oranda bacalardır. Ülkemizde inşaat sektöründe doğalgaz kültürü tam olarak oluşmadığından doğalgaz kullanımına uygun baca imalatları yapılmamakta ve dolayısıyla bu da ferdi kullanımda hermetik cihaz tercihini öne çıkarmaktadır. Şu anda hermetik cihaz kullanımı yüzde 95 seviyelerine çıkmıştır. Bu uygulama karbon monoksit zehirlemelerini önlemiş ancak kalıcı bir görsel kirlilik oluşturmuş ve oluşturmaya da devam etmektedir. Gerek güvenlik gerekse bu görsel kirliliği önlemek adına Bayındırlık Bakanlığı tarafından çıkartılan bin metrekare üzerindeki (daha sonra 2 bin metrekare olarak revize edildi) binaların merkezi sistemle ısıtılması zorunluluğu hem bir mühendis hem de yıllardır sektör içerisinde çalışan biri olarak beni son derece heyecanlandırdı ve memnun etti. Ben gittiğim hiçbir Avrupa ülkesinde bizdeki kadar hermetik cihaza rastlamadım. Bu tür cihazlardan kaynaklanan problemler henüz net olarak bilinmediğinden gelecekte bu cihazlar ile ilgili revizyon mu yoksa yenileme mi yapılacağını da net olarak göremiyoruz. Bu açıdan Bayındırlık Bakanlığı’nın yönetmeliği daha fazla önem kazanmaktadır. 
 
Vatandaşlarımızda doğalgaz bilincinin oluşturulması birçok problemi çözecektir. Ancak doğalgazın yıllardır kullanıldığı şehirlerde bile hala bu bilinç net olarak oluşmamıştır. İnsanlarda hala her türlü güvenlik ve emniyet tedbirini devlet veya dağıtım şirketlerinden bekleme alışkanlığı devam etmektedir. Kışa ve yaza girmeden önce otomobillerinin ve evlerin bakım ve temizliği yapılır da doğalgaz cihazlarının ve tesisatlarının bakımı neden yaptırılmaz anlaşılır gibi değil elbette. Bu konunun sürekli olarak basın ve medya kanalı kullanılarak gündemde kalması dolayısı ile doğalgaz kullanım bilincinin oluşması ve daha da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022...
12 Ekim 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022...
14 Haziran 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Nisan 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Nisan 2022...
11 Nisan 2022

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.