E-Dergi Oku 
COPA
ÜRET BRÜLÖR

Samgaz Genel Müdürü Murat Albayrak: “Doğalgaz Kullanımında Bizim İçin Her Zaman Güvenlik Ön Plandadır”

Samgaz Genel Müdürü Murat Albayrak: “Doğalgaz Kullanımında Bizim İçin  Her Zaman Güvenlik Ön Plandadır”

15 Kasım 2011 | ARAŞTIRMA
166. Sayı (EKİM 2011)
6.396 kez okundu

Samsun Doğalgaz Dağıtım A.Ş. (SAMGAZ) 25 Mart 2004 tarihinde Cengiz Holding bünyesinde kuruldu. Bu tarihten itibaren şirketimizde ilk olarak yapım faaliyetleri sonrasında abone kabul işlemleri ve iç tesisat işlemleri başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 06.07.2004 tarih ve 336-12 sayılı kurul kararı doğrultusunda; Tekkeköy, Kutlukent, Canik, Gazi, İlkadım, Yeşilkent, Atakum, Atakent ve Kurupelit şehirlerinden oluşan dağıtım bölgesinde yetkilendirilen şirketimiz, Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde değişiklik yapılması hakkındaki 5747 sayılı kanun gereği 29 Mart 2009 tarihi itibari ile Tekkeköy, Canik, İlkadım ve Atakum olarak anılan bölgede kesintisiz ve güvenli olarak hizmet vermektedir. 
 
Altyapı ÇalışmalarıDOGALGAZ
05 Ocak 2005 tarihinde altyapı çalışmalarına başlayan şirketimiz, büyük bir rekora imza atarak 9 ay gibi bir sürede 44 km uzunluğunda çelik hattını tamamlamış ve 29 Ekim 2005 tarihinde dağıtım lisans bölgesinin tamamına tek seferde doğalgaz arzını sağlamıştır. Doğalgaz dağıtım şebekemizde yer alan; 280 bin Sm³/h Gelemen MS-A, 40 bin Sm³/h Gelemen RMS-A, 80 bin Sm³/h 130MW Santral RS-A, 55 bin Sm³/h 240MW Santral MS-A ve 80 bin Sm³/h Tekkeköy RMS-A istasyonların, scada projesi ile, sevkiyat kontrol merkezinden izlenmesi, kontrol edilmesi ve raporlanması esasına dayalı takip sistemi 2010 yılında devreye alınmıştır. 
 
05 Ocak 2005 tarihinde altyapı çalışmalarına başlayan şirketimiz, 2011 yılı içerisinde altyapı yatırımlarına hız vererek bu süreç içerisinde 52 bin 820 km. çelik, 511 bin 275 km. polietilen hat imalatı yaparak, 18 bin 227 adet servis kutusu montajı gerçekleştirmiştir. Gaz tüketim miktarları BBS ile oranlandığında ise; 90 bin BBS Konut abonesi ile birlikte 41 bin BBS mal ve hizmet üretim amaçlı ve sanayi türü aboneye gaz arzı sağlanmaktadır.
 
2010 yılı sonu itibariyle 115 bin 288 BBS abone sayısına ulaşan şirketimiz, 2011 yıl sonuna kadar 17 bin 200 adet bağlantı sözleşmesi gerçekleştirerek yaklaşık 135 bin BBS abone sayısına ulaşmayı hedeflemektedir. Şu an itibariyle 15 bin 595 BBS işlem gerçekleştirilmiştir. 19 Eylül 2011 tarihi itibariyle gelinen noktada abone sayımız 130.910 BBS’e ulaşmış bulunmaktadır. 
 
İç Tesisat Faaliyetleri
2010 yılı içerisinde 15 bin adet proje onayı yapıldı, 23 bin 315 adet tesisat kontrol randevusu verildi. 2011 yılı içerisinde ise bugüne kadar 17 bin 500 proje onayı yapıldı, 22 bin 250 adet tesisat kontrol işlemi gerçekleştirildi. 2011 yılı sonu itibari ile mevcut adetlerin yüzde 35 üzerine çıkacağımızı tahmin ediyoruz. 29 Aralık 2009 tarihi itibari ile dijital gaz açma teknolojisine geçiş ile 2010 ve 2011 yılında ortalama yıllık 45 bin metrekare kağıt tasarrufu sağlanmıştır. Bu güne kadar 168 firma sertifika almaya hak kazanmıştır, bu firmalardan 62 firma yetkisi aktif durumda ve doğalgaz tesisat işlerine devam etmektedir. Projesi gönderilen bütün tesisatları onay işlemi yapılmadan yerinde birebir kontrolü yapılarak, proje onayı alınmadan ve yetkisiz kişiler tarafından tesisat yapılmasının yüzde 100 önüne geçilmiştir.
 
Reklam Pazarlama ve Tanıtım FaaliyetleriDOGALGAZ
Bağlantı, abonelik işlemlerinin detayları ve işlemler için gerekli evrakların yazılı olduğu bilgi broşürleri dağıtılmaktadır. Ayrıca güvenli ve verimli kullanım ile ilgili de yoğun tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
 
Bağlantı işlemi için bekleyen dar gelirli vatandaşlarımızın bir an önce sisteme dahil edilmesi ve bu kış doğalgaz ile ısınmalarını sağlamayı, yatırım döneminde bağlantı işlemini cazip hale getirerek doğalgaz kullanımına geçilmese dahi her binadan en az bir bağlantı işleminin gerçekleştirilerek doğalgaz servisi kutusunun montajını tamamlamayı, kiracı potansiyelinin bu avantajdan faydalanmasını ve atıl kapasitenin harekete geçmesini hedefledik.
 
Basınla İlişkiler
Şirketimiz genelinde yapılan yenilikler, eğitim faaliyetleri, çevreye ve spora katkı sağlayacak faaliyetler, sosyal sorumluluk faaliyetleri basın metinleri hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Ayrıca basın yemeği organizasyonları ile yapılan faaliyetler düzenli ve sürekli kamuoyuna duyurulmaktadır. Reklam çalışmalarımız uygulamaya konulan kampanyalar, hazırlanan ilanlar belirlenen medya planlama çerçevesinde gazete, dergi ve internet üzerinden yayınlanmaktadır. Bilindiği üzere dünyanın en hızlı ve en kapsamlı arama motoru seçilen Google üzerinden reklam, duyuru ve tanıtım faaliyetlerimizi sürdürmenin yanı sıra abonenin en basit şekilde resmi internet sitemize ulaşabilmesi için en çok aranan ve kullanılan anahtar kelimeleri kullanarak kullanıcımızın bize erişim hızını ve kullanımını hızlandırıyoruz. Aldığımız istatistiklere göre aylık ziyaret sayımız şu an itibari ile 3 bin 500 kişi olup her geçen ay bu kullanıcı sayısı artmaktadır.
 
En Ekonomik Yakıt Doğalgaz
Doğalgazın kullanımı için birden fazla neden bulunmaktadır. Ocak ve sıcak suda yüzde 60 oranında tasarruf sağlanmaktadır. Yapılan araştırmalar ve Samsun abonelerinden tüketim örneği verileri irdelendiğinde; banyoda elektrik ve mutfakta da tüp yerine doğalgaz kullanılmasıyla 11,8 kat tasarruf sağlandığı tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirmelerde aylık ortalama 72 TL ve yıllık toplam 864 TL tüketim gözlemlenebilmektedir. Yapılan araştırmalar ısınma, ocak ve sıcak suda en ekonomik yakıtın doğalgaz olduğunu gösteriyor. Aile bütçesine ciddi katkı sağlayan doğalgaz konforlu ve temiz bir ürün olduğu için ayrıca tercih sebebi de olmaktadır. 
 
Ön Planda Güvenlik Olmalı”DGAZ
Ülkemizde diğer yakıtların atık gazından ölüm vakaları olduğu gibi, bilgi eksikliği ve ihmal sonucu doğalgaz kullanimi sonrasında oluşan atık gaz nedeni ile ölüm vakaları olabilmektedir. Bu nedenle, doğalgaz kullanımında güvenliği ön planda tutmalıyız. 
 
Doğalgaz tesisatlarının belirli teknik kaideler çerçevesinde tesis edilmesi, kontrollerinin yapılması ve gaz arzı sağlanmış tesisatların kullanıcılar tarafından periyodik bakımlarının yaptırılması bütün tehlikeleri ortadan kaldıracaktır. Ev veya iş yerlerinde doğalgaz kullanan vatandaşlarımız her hangi bir doğalgaz kokusu duyduklarında önce daire veya bina girişlerindeki doğalgaz kesme vanalarını kapatarak hiç vakit kaybetmeden 24 saat kesintisiz hizmet veren Acil 187 Doğalgaz Hattını aramalı, ekipler gelene kadar gaz kokusu duyulan yeri havalandırmalıdırlar. 
 
Gazın ortamda birikmesini önlemek amacıyla herhangi bir kaçakta havadan hafif olan doğalgaz yükselip atmosfere bu menfezlerden açılacağından dışarıdan soğuk geliyor bahanesiyle menfezler kesinlikle kapatılmamalı, kapatılan bu menfezlerin hayat kurtaracağını unutulmamalıdır. Abonelerimizden gelen ihbarlar ortalama 15 dakika gibi kısa bir sürede değerlendirilmektedir. 
 
“Güvenlik İçin Yaptıklarımız”
Tüketicilere el broşürleri, gazete reklamları ve haberleri ile güvenli ve tasarruflu doğalgaz kullanımını anlatıyoruz. Sertifika sahibi firmalarımız ile düzenli toplantılar yapılmakta ve tarafımızdan proje onayı alınmadan kesinlikle doğalgaz tesisatı yapımına müsaade edilmeyerek abonelerimizin güvenli doğalgaz kullanımına destek oluyoruz.
İç tesisat işlemlerinin ilk başlangıç noktası olan servis kutuları; yanmaya karşı dirençli kompozit malzemelerden, gerekli mukavemet değerlerine bağlı imal edilmektedir. Mamafih, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 112. maddesi kapsamında servis kutularına çarpma ve dış müdahalelerle oluşan darbelere karşı korumak için muhafaza yaptırılarak, abonelerimizin ileride yaşayabileceği sıkıntılar ortadan kaldırılmaktadır. 
 
İç tesisat işlemleri tamamlanmış, tesisat kontrolü yapılmış ve gaz arzı sağlanmış olan binalarda tesisatların boyatılmaması veya su bazlı boya kullanılması halinde doğalgaz borularında zamanla paslanma nedeni ile korozyon oluşmakta ve kaçak riski doğmaktadır. Bu nedenle gaz arzı sağlanmış olan binalarda tesisatların antipas üzeri iki kat sarı renkli RAL 1021 kodunda yağlı boya ile boyanması hususunda abonelerimizi bilgilendiriyoruz. 
 
Abonelerimizin verimli ve güvenli doğalgaz kullanımı için, gaz arzı sağlandıktan sonra problem yaşamaması açısından cihazlarını yetkili servislere devreye aldırmaları ve her yıl düzenli olarak tesisatların, kazan, kombi, şofben ve bacaların bakımlarını yaptırmaları gerektiği bildirilmektedir.
 
Doğalgazda kullanılacak cihazların standartlara uygun olarak tercih edilmesi gerekmektedir. Ticari abonelerimizin üretimde, imalatta, pişirmede kullandıkları standart belgesine sahip olmayan özel cihazlarda gaz kullanabilmeleri için Makine Mühendisleri Odası ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Makine Mühendisliği bölümünün müşterek çalışması sonucu, mevcut kullanılmakta olan ve/veya özel imalat sebebi ile standardı olmayan cihazların doğalgaz ile kullanılabilmesi için uygunluk belgesi alması öngörülmekte ve abone mağduriyetinin önüne geçilmesi planlanmaktadır.
 
Sektör Sorunları
Öncelikli olarak kalifiye eleman sıkıntısı bulunmaktadır. Kanun ve yönetmelikler net ifade edilememekte, uygulamalarda ve sahada zor durumlar ile karşılaşılmakta ve inisiyatif kullanılarak kararlar verilmektedir. 
 
Gelişmiş ülkeler enerjiye ilişkin bakış açılarını belirlerken, arz güvenirliliği, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik, çevreye olan etki ve ödeme gücüne göre kabul edilebilirlik gibi kavramlara büyük önem vermektedirler. Bu çerçevede biz de ele aldığımızda, sağlanan gelişmelere rağmen, enerji sektörümüzde dışa bağımlılık, enerjinin verimli kullanılamayışı ve sektörde planlı davranış eksikliği gibi sorunlar olduğunu görmekteyiz. 
 
Yönetmelik Değişikliğinin Faydaları
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ve dağıtım firmalarının desteği ile yönetmeliklerde değişikliğe gidilmektedir. Ne yazık ki geç kalınmış bir durum, fakat hızlı bir şekilde yönetmeliklerin yeniden düzenlenerek hayata geçirilmesi gerekmektedir. 
 
Yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ile dağıtım firmaları ve abonelerimize büyük avantaj sağlanacağı düşünülmektedir. İç tesisat ile ilgili değişecek ve ilave edilecek birkaç konuya değinecek olursak, 5 yılı doldurmuş olan tesisatların periyodik bakımlarının yapılması zorunluluğu getirilmektedir. Bu uygulama abonelerimizin doğalgazı güvenli  kullanmasını sağlayacaktır.  
 
Mühendislere de A tipi ve B tipi sınıflandırma uygulaması getirilecektir, böylelikle sanayi tesisatının sorumlu mühendisi ile evsel tip tesisatın sorumlu mühendisi ayrışmış olacaktır. 

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022...
12 Ekim 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022...
14 Haziran 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Nisan 2022

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Nisan 2022...
11 Nisan 2022

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.