Fındıkgaz İşletme Müdürü Doğan Gürler:
İmalatı yapılan altyapıyla doğru orantılı abone alım düzeyine ulaşılamaması, yatırım süreçlerinde imara ilişkin veri ve haritaların ilgili kurumlarda bulunmaması veya hazırlanmamış olması gibi sorunların sektörlerinde öne çıktığını belirten Fındıkgaz İşletme Müdürü Doğan Gürler dağıtım şirketlerine iç tesisat yaptırma izni verilmesi gerektiğine de değinerek Fındıkgaz’ın çalışmalarını anlattı.
Şirketimize 19 Temmuz 2007 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Ordu, Giresun, Çarşamba, Terme, Fatsa ve Ünye şehirlerinden oluşan dağıtım bölgesi için 30 yıl süre ile dağıtım lisansı verilmiştir. 2008 yılında Ordu şehrinde başlayan altyapı çalışmalarımız ile 20 Kasım 2008 tarihinde konutlara ve Organize Sanayi Bölgesine gaz arzı sağlanmıştır.
Giresun, Çarşamba, Terme, Ünye ve Fatsa şehirlerinde ise BOTAŞ tarafından yürütülen ana iletim hattı çalışmaları gecikmeli olarak ancak 2011 yılında tamamlanmıştır. Bu çerçevede Giresun ve Çarşamba şehirlerindeki altyapı çalışmalarımız geçtiğimiz yıl içerisinde başlatılmış olup; Ünye, Fatsa ve Terme şehirlerinde yaptığımız bina etütleri, tatbikat projeleri vb. altlık çalışmalarıyla birlikte yatırım faaliyetlerimiz devam edecektir.
2008 yılı sonu itibari ile gaz arzının sağlandığı Ordu şehrinde öncelikle bir doğalgaz kültürünün oluşturulmasına çalışılmış ve bu doğrultuda mahalle muhtarlarıyla, site yönetimleriyle, ilgili odalarla ve vatandaşlarla sürekli toplantılar ve yüz yüze görüşmeler yapılarak konunun muhatapları doğalgazın gelişinden haberdar edilmiştir. Pazarlama ve iletişim çalışmalarıyla da taksitli abonelikler ve doğalgazın avantajları hakkında kitlesel duyurum çalışmaları yapılmıştır.
Düzenli iletişim çalışmalarıyla halkın ilgisi sıcak tutularak doğalgazın faydaları hakkında bilgi edinmeleri ve duyarlılıklarının arttırılması sağlanmıştır.
Kampanyalar
Ordu şehrinde devam eden çalışmalarımız kapsamında, doğalgazı yaygınlaştırmak ve tesisat dönüşümlerine hız kazandırmak amacıyla çeşitli kampanyalar yürütülmüştür. Abone bağlantı bedeline 8, güvence bedeline 3 taksit olmak üzere abonelikte ödeme kolaylığı sağlanarak; vatandaşlarımızın ekonomik anlamda sıkıntı yaşamadan doğalgaza abone olabilmesına imkan yaratılmıştır.
Özellikle ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımızın da doğalgazın konforundan ve ekonomikliğinden faydalanabilmesi için, çeşitli kredi kuruluşlarıyla görüşmeler yapılmış ve yürütülen çalışmalarla %0 faiz ve 18 aya varan taksit imkanları sağlanarak tesisat dönüşümleri ekonomik hale getirilmeye çalışılmıştır. Lisans bölgemizde, doğalgaza geçiş sürecinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması için yürüttüğümüz pazarlama yaklaşımı ve hassasiyet, bundan sonraki süreçte de aynı şekilde devam edecektir.
Elektronik ve Hızlı Yönetilebilir Altyapıyla Hizmet
2011 Aralık ayında başlattığımız kurumsal kaynak planlama çalışmalarımızla; SAP çözümleri benimsenmiş ve kavramsal tasarım aşamasına geçilmiştir. 2012 Temmuz ayı itibariyle de canlı sisteme geçilerek; muhasebe, stok kontrol, finans, bütçe, bakım, ABYS ve CBS sistemlerimizin tamamen entegre olarak çalışmasını sağlayacak bir altyapı kurulmuş olacak.
Bu sayede, kuruluşumuzun kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi ve dolayısıyla hizmet kalitesinin en üst seviyeye çıkarılması hedefinde çok önemli bir adım atılmış olacak. Sistemde gerçekleştirilecek olan bu entegrasyonun, toplam kalitede ortaya koyacağı fayda, abonelerimize ve faaliyette bulunduğumuz bölgede birlikte çalıştığımız kuruluşlara da katkıda bulunacaktır. Kuruluşumuz; elektronik ve hızlı yönetilebilir bir altyapıyla, farklı ve kaliteli hizmet anlayışını sürdürmek kararlılığındadır.
“Ordu’da Toplam 15 Milyon Metreküp Gaz Tüketildi”
Şirketimiz; şu ana kadar yapmış olduğu yatırımlarla 200 bin metre doğalgaz dağıtım hattı imalatını tamamlayarak 35 bin daireye gaz arzı sağlamış, abone sayımız da 15 bin 500 daire olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, toplam potansiyel abonelerin yüzde 44’üdür. 2011 yılı sonunda Ordu şehrinde abonelerce tüketilen yıllık gaz miktarı; konutlarda 10,5 milyon metreküp, ticarethanelerde 0,5 milyon metreküp ve resmi dairelerde 2 milyon metreküp olmak üzere, toplamda 13 milyon metreküp olarak gerçekleşmiştir. Serbest tüketici statüsündeki O.S.B’nin tüketimi de 2 milyon metreküp olarak gerçekleşirken, 2011 yılı genelinde Ordu’da 15 milyon metreküp gaz dağıtımı yapılmıştır. 2008 yılının son bölümünde gaz arzını sağladığımız Ordu şehrindeki doğalgaz kullanıcı sayısı 2010 yılında 4 bin 850 iken 2011 yıl sonunda bu rakam 11 bin 300’e ulaşmıştır.
Sektör Sorunları ve Çözümler
Tüm doğalgaz dağıtım şirketlerinde olduğu gibi, imalatı yapılan altyapıyla doğru orantılı bir abone alım düzeyine ulaşılamaması sektörümüzün öncelikli sorunlarındandır. Diğer taraftan, şehirlerde hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik tedbirlerin alınmasında ilgili kurumlarda yeterli duyarlılık oluşmamıştır. Bu konudaki kararlılığın ve uygulanması gereken yaptırımların, doğalgazın yaygın faydaları göz önünde bulundurularak, etkin biçimde vurgulanması kamu yararınadır. Yatırım süreçlerimizde, imara ilişkin veri ve haritaların ilgili kurumlarda bulunmaması veya hazırlanmamış olması da sektörümüzün geneli için önem arz eden sorunlardan biridir.
Belirtilen bu sorunlar kapsamında, ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli duyarlılığı gösterdiğinde, sorunlar büyük oranda giderilebilecektir. Örneğin, bazı şehirlerimizde İl Çevre Kurulları tarafından doğalgazın konutlarda kullanımı zorunlu hale getirilerek, şehirde hava kalitesi ivedi olarak iyileştirilmiştir. Bu durum dağıtım şirketleri yatırımlarının geri dönüşümünü de hızlandırmıştır. Böyle bir karar mekanizmasının ülkemizde hayata geçirilmesi hem iyi bir hava kalitesine ulusal düzeyde ulaşılmasını, hem de doğalgaz dağıtım şirketleri yatırımlarının hızlanmasını sağlar.
Dağıtım şirketlerinin iç tesisat yaptırma izni verilmesi, özellikle kiracı olan binalarda dönüşüm için yaşanan sorunların büyük ölçüde çözülmesini sağlayacaktır. Mevcut mevzuat sertifikalı firmalar yaptırım konusunda yetersiz kaldığından, müşterilerin sertifikalı firmalara güveni tükenmek üzeredir. Her yıl gelen şirketlerin büyük bölümü bu konumdadır. Müşteri, güvenilir bir kurum vasıtasıyla ve belirli küçük taksitlerle doğalgaza geçmeye hazırdır. Yukarıda belirttiğimiz teknik sorunların yanında, düzenleyici kurum EPDK tarafından; sürdürülebilir işletme yapısına ulaşılmasını sağlamak yönünde rasyonel ve uygun tarife metodolojisinin belirlenmesi; dağıtım fonksiyonunu güvenli ve güçlü bir şekilde sürdürmemizi sağlayacaktır.
Sağlanan Katma Değerler
Bölgede şu ana kadar yaptığımız yatırımların neticesinde; bölge ve ülke ekonomisi enerji tüketimlerinde 27 milyon TL tutarında tasarruf sağlamıştır. Abone sayılarındaki artışın devamı ile de yılda 175 milyon TL tutarında ek tasarruf artışı öngörülmektedir. Bununla beraber devlete ÖTV ve KDV ile önemli miktarlarda doğrudan kaynak aktarımı gerçekleşmiştir. Yaptığımız yatırımlarla, bölgede 127 milyon TL iç tesisat dönüşüm piyasası oluşmuş, oluşan piyasanın 60 milyon TL’lik bölümü fiilen gerçekleşmiştir. Yatırımların devamı ile piyasa hacminin 650 milyon TL’ye çıkacağı öngörülmektedir.
Bölgede yeni bir iş kolu olarak sağlanan istihdam durumuna bakılacak olursa; şirketimiz, iç tesisat dönüşüm firmaları, yüklenicilerimiz ve yan sektör ile 500 Kişinin istihdam koşuları iyileşmiş ve artmıştır.
Tesisat Güvenliğinin Artırılması
Gaz arzının sağlanmasında, o ana kadar verilen emeğin tümünün verimini etkileyecek olan unsur iç tesisat kalitesidir. Bu nedenle, iç tesisat kontrolü ve güvenliğini hizmet kalitesi açısından vazgeçilmez önemde görüyoruz. Tesisatlarda kullanılan tüm malzemelerin gerekli standartlara uygunluğu, bölgemizdeki sektör çalışanlarının belgelendirilmiş yeterlilikte olmalarına büyük önem verilmekte ve bu yeterliliklerinin kontrolü sürekli denetlenmektedir. Sertifikalı tesisat firmalarına yönelik düzenlediğimiz teknik eğitim içerikli bilgilendirme toplantıları ve toplantı sonuçlarının sahaya titizlikle ve standart biçimde yansıtılması, tesisat kalitesini ve güvenliğini arttırmak açısından büyük önem taşımaktadır.
Tesisat güvenliğinin arttırılmasının en önemli yolu; sektör çalışanlarının yapılan işin önemine dair top yekün bilinçlendirilmesi, özendirici eğitimlerle beraber sertifikalandırılmış iş gücünün arttırılması ve titiz kontrol mekanizmalarının işletilmesinden geçmektedir.
Bölgemizde tesisat kalitesini ve güvenliğini sağlamak ve arttırabilmek için; abonelerin tesisat dönüşümlerini sertifikalı Firmalara yaptırmaları konusu titizlikle vurgulanmaktadır. Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılarak; yetkisiz, eğitimsiz ve bilinçsiz oluşumların sektör dışında bırakılmasına el birliğiyle gayret gösterilmesi gerekmektedir. Önümüzdeki süreçte, işletilmekte olan tesisatların güvenliği daha fazla ön plana çıkacaktır. Bu kapsamda, GAZBİR ve EPDK tarafından yapılan ve tesisatların periyodik kontrollerinin yapılmasını sağlayacak olan çalışmalarda belli bir noktaya gelinmiş olmasını önemsiyoruz.
“Ortak Bir İç Tesisat Teknik Esasları Uygulanmaması Temel Sorundur”
Türkiye iç tesisat piyasası, doğalgaz sektörünün oluşturulmasından bu yana bazı periyodik sıkıntıları da beraberinde taşımıştır. Doğalgaza ilk geçilen yerin, düşük basınç sisteminde işletilen Ankara şehri olması ve ilgili standart olan TS 7363’ ün ilk olarak bu kapsamda yapılandırılması bazı sıkıntılar doğurmuştur. Gaza daha sonra geçiş yapan şehirlerimiz genel itibariyle orta basınç sistemine sahiptirler.
Türkiye genelinde ortak bir “İç Tesisat Teknik Esasları” uygulanmaması, konuya dair en temel sorunlardan biridir. Diğer taraftan, kullanılan ürünlerin güvenliği ve iş gücü niteliğine ilişkin konular da zaman zaman sorunlara neden olabilmektedir.
Bu konuya ilişkin sorunlarımızı, bağlı olduğumuz GAZBİR bünyesinde gidermeye çalışıyoruz. GAZBİR teknik merkezi olan GAZMER’ in kurulmasından sonra; bu konuların hızlı bir biçimde gündeme alınmış olması ve ilgili komisyonların sektörümüzde deneyimli uzman kişilerden oluşturularak çalışmalara başlamış olması, sorunların kısa sürede çözümleneceği düşüncesini hakim kılmıştır. Bu tür çalışmalara hem grubumuz olarak, hem de lisans bölgemiz olarak ciddi biçimde destek veriyoruz. Bu çalışmalar sonucunda, bu yıl içinde Türkiye için “İç Tesisat Teknik Esasları”nın belirlenecek olması, nazarımızda oldukça önemli bir başarıdır. İyi anlatılmış, sınırları çizilmiş ve kapsamlı hazırlanmış ortak bir şartname; tüm sektör çalışanlarını memnun edeceği gibi, tesisat uygulamalarının da kalitesini arttıracaktır.
Servis ve tesisat firmalarının düzgün çalışması, doğalgaz cihaz üreticilerinin ürün ve servis kalitesine önem vermesi, DOSİDER’in bu noktada etkin bir rol üstlenmesi ve denetim görevi üstlenmesi sektör için oldukça önemli bir gerekliliktir. Diğer taraftan GAZMER bünyesinde doğalgaz ürünleri için merkezi olarak “Ürün Takip Sistemi” kurulması ve bir yazılımla bizlere, tesisatçılara ve müşterilerimize hizmet sunuluyor olması diğer bir önemli gelişmedir.
Yatırım süreçlerinin tamamlanmakta olduğu bu dönemde, sektörel bazda Ar-Ge çalışmaları da önem kazanacaktır. İşletme şartlarının geliştirilmesine yönelik bu çalışmalar, bizim de desteklerimizle GAZMER organizasyonunda yürütülecektir.
İlginizi çekebilir... Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin
Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022... Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin
Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022... Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Nisan 2022Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Nisan 2022... |
||||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.