Buhar Kazanlarında Su Hacminin Önemi
DENİZER ATLI Kazandaki yüksek su hacmi, bir buhar rezervi yaratamaz; sadece enerji kaybına yol açar. Çok düşük su hacmi ise basınç dalgalanmalarına ve buharın kalitesizleşmesine neden olur. Bu yüzden doğru hesaplanmış bir su hacmi, kazan seçimlerinde ciddi bir performans kriteridir. Bununla birlikte kazan konstrüksiyonunda yeterli buhar hacmi ve kısa süreli/az sayıda brülör ön süpürme işlemleri öncelikli olarak ele alınmalıdır. Kazan tasarımları sıklıkla su hacimleri üzerinden değerlendirilmektedir. Bu noktada çelişkili argümanlar ortaya koyuluyor. Örneğin düşük su hacmini savunan argümanlar, gereksiz su rezervi tutmanın uzun ısınma sürelerine ve ekstra durma kayıplarına yol açtığını öne sürüyor. Bu argüman genel olarak hızlı buhar jeneratörü üreticileri ve ısıtma kazanı üreten firmalar tarafından ortaya atılıyor. Diğer yandan bazı kullanıcılar da düşük su hacimli kazanları kullanmaktan yanalar. Aksi görüş olarak yüksek su hacmini savunanlar ise genel olarak silindirik (alev/duman borulu) kazan üreticileridir. Bu argümanı ortaya koyarken de yüksek su hacminin talep değişimlerinde daha esnek olduğunu ve bu sayede belirli bir buhar rezervinin sağlandığını belirtmektedirler.
YÜKSEK SU HACMİ - ESKİ BİR GÜVENLİK YÖNTEMİ Kazan yakıtı olarak kömür 50’lerde yerini sıvı yakıta bıraktı. Bu değişim sırasında, kontrolsüz ve hızlı tepki yeteneğine sahip olmayan katı yakıtlı kazanlar için kullanılan tüm güvenlik tertibatı ve mantığı, olduğu gibi sıvı ve gaz yakıtlı kazanlar için kullanılmaya devam edildi. Önemli bir nokta olan, sıvı yakıtlı ateşlemenin hızlı ve esnek kontrol kabiliyeti ile saniyeler içinde ısı üretimini durdurabilmesi göz önünde bulundurulmadı. Bununla beraber zamanla teknolojisi gelişen ve kullanımı yaygınlaşan su seviye kontrol ve izleme ekipmanları, susuz çalıştırma ve aşırı ısınmadan kaynaklı oluşabilecek zararların tamamına yakınını elimine etmiştir. Bu gelişmelere rağmen yine de yüksek su hacimli kazanlar tercih edilmeye devam edildi.
BUHAR TALEP DALGALANMALARINA KARŞI PATENT İLE GELEN ESNEKLiK I’den IV’e farklı tasarımlar, su soğutmalı arka duman sandığı kazan içi yerleşimlerini göstermektedir. IV numaralı tasarım, düşük su hacmi, büyük yanma odası çapı, ve buhar domu ile optimum noktayı temsil etmektedir. Bu tasarım Bosch Industriekessel’ in (o tarihteki adı ile LOOS) 50’lerdeki patentine dayanmaktadır ve kendini 50.000’den fazla kazanda kanıtlamıştır. Modern buhar kazanları hızlı ve esnek ateşleme kontrolleri sayesinde 1 tbuhar/s kapasite için 1–1.4 m³ su hacmine sahiplerdir. (izin verilen en düşük su seviyesinde) Bazı özel durumlarda yukarıdaki hacmin %10-%25 üzerinde su hacmine sahip kazanlar yine de kullanılmaktadır. 1,5 tbuhar/s gibi düşük buhar ihtiyaçlarında, kazan dairesi yönetmeliklerindeki kolaylıkları kullanabilmek için özel tasarım proses buhar kazanları üretilmiştir. Bu kazanların su hacmi yukarıda belirtilen standart hacmin yaklaşık %25 kadar altındadır. Düşük su hacimlerine rağmen bu proses kazanları, uygulamada oldukça başarılı olduklarını göstermişlerdir.
ISITMA SERPANTİNİ (SU BORULU KAZAN) HIZLI BUHAR ÜRETİMİ SAĞLIYOR
ÖNEMLİ KRİTER: KISA ÖN SÜPÜRME İŞLEMİ SÜRELERİ Pik buhar çekişleri sadece brülör kontrolü sayesinde efektif olarak karşılanabilir. Bu bağlamda brülör kontrolü buhar taleplerindeki ani değişimlerde büyük önem kazanıyor. Brülör kontrolü brülörü mümkün olduğu en uzun sürelerde çalıştırmalı ve kayıp yaratan ön süpürme işlemlerini en kısa sürede ve en az sayıda yapmalıdır. Bunların yanı sıra brülörün mümkün olduğunca düşük modülasyona inebilecek ve şalt sayılarını kontrol edebilecek bir kontrol mekanizmasına sahip olması gerekmektedir. Her ön süpürme işlemi, buhar üretiminin olmadığı, ani talep değişimlerine ve kazanın bu taleplere adaptasyonuna karşıt bir işlemdir. Kazan seçimlerinde bu özellik üzerinde durulmalıdır ve kısa ön süpürme işlemi ile çalışan kazanlar tercih edilmelidir. Bunun için de uygun test raporları ve kısa ön süpürme süresi onayları kazan üreticisi tarafından hazırlanmalıdır. Bu yazıyla ilgili görsellere e-dergi üzerinden ulaşmak için lütfen tıklayınız... İlginizi çekebilir... Giderek Artan Enerji Açlığına LNG ÇözümüVana endüstrisindeki trendler ve öne çıkanlar, 3 - 5 Aralık 2024 tarihleri arasında Düsseldorf'ta düzenlenecek VALVE WORLD EXPO'da deneyimlene... DIKKAT! Gazla Çalışan Sıcak Sulu Sistemden Isı Pompasına mı Dönüştürdünüz?Yakın zamanda yapılan bir ısı pompası dönüşümü, gazla çalışan sıcak sulu sistemden yüksek verimli bir ısı pompasına dönüşümün ekonomik olarak uygulana... Doğalgaz Sayaçlarında Mühür Bozma Suçu Üzerine Hukuki İncelemeDoğal gaz dağıtım şirketlerinin başta gelen yükümlülüğü, sorumluluk alanı içerisindeki abone ve serbest tüketicilerin dağıtım şebekesine 'erişimin... |
||||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.